.

За авторските права и обицата на ухото

Асен Блатечки влиза в чужд апартамент и краде храна от хладилника. Що па не - нали крадат филмите, в жоито играе, и никой не зачита авторските права на творците!
Този тв клип може да буди смях и поводи за шеги по темата, но след скандала с провалената премиера на "Кой сте страхува от Вирджиния Улф" заради отказа на Едуард Олби да даде лиценз за поставянето й в Театър "Българска армия" на никого вече не му е до смях.

Шамарът е толкова силен, че ръководството на трупата дълго ще ходи със зачервени страни. А в гилдията едва ли ще им хрумва да започват репетиции на пиеса, преди да са получили зелена светлина от нейния автор.
 

Отдавна не живеем в соца, когато никой не се интересуваше от авторски права, особено на чужденци; когато се издаваха книги, поставяха се пиеси, свиреше се музика, без никой да си е платил за това. Законът за авторското право действа от началото на 90-те и да се оправдаваме с "не допускахме" е нелепо. Хубаво е, че директорът си признава самонадеяността и че си е закачил обица на ухото, но това не прави скандала по-малък. Случаят пак изглежда като пладнешки грабеж. А за труда и парите, отишли на вятъра - nо comment.
 

Виолета Цветкова - в. Труд