.

Роди се пиратска религия

клавиатура, компютър, sxc.hu
Снимка: sxc.hu

В света има нова религия и тя се нарича копимизъм, съобщи в. "Ю Ес нюз енд уърлд рипорт".

Паството от споделящи новата вяра твърди, че копирането и разпространението на информация е свещена добродетел за Мисионерската църква на копимизма. Основана е от 20-годишния студент по философия Исак Герсон, създател на "новата вяра". В Швеция църквата е официално призната от местните власти като религиозна общност. Последователите на религията се наричат "копимисти" от "сору me". Според философията им всяка информация трябва да бъде достъпна, свободна за разпространение и да не бъде ограничаван достъпът до нея. Тази философия се противопоставя на приватизирането, авторското право и насърчава пиратството във всички видове медии, вкл. музика, филми, телевизионни предавания и софтуер.

"Ние сме направени от информация, тя е част от нас. Според нашите вярвания комуникацията е свещена, интернет е свещен. Знанието ти показва света от друг ъгъл, трябва да се копира законно и без да се пита", споделя Герсон. Сакралните символи са "CTRL+С" и "CTRL+V", компютърните команди за "Копиране" и "Поставяне". Съставени са канони, Копимистка конституция и официален сайт на религията. Идеята на копимизма се разпространява вече в 18 държави. Над 450 е броят на регистрираните последователи на църквата, като 30 от тях са активно практикуващи. 3500 души "харесват" копимизма във Фейсбук, а стотици практикуват ритуала на споделяне на файлове и организират онлайн срещи, за да дискутират религията. Американският клон е вече регистриран в Чикаго, щата Илинойс, и чака федерално признаване, съобщи Кармен Кристофър, 25-годишна студентка и привърженик на религията.

Фактът, че движението се заражда в Швеция, не е случаен. Държавата е една от последните, приели Закона за авторското право. Шведският сайт "Пайрът бей", който е сред най-големите портали за разпространение на пиратски файлове, от години избягва да бъде закрит. Герсон отрече сайтът да има връзка с религията. "Много хора като мен споделят идеите на копимизма, но все още не са разбрали за създаването на църквата" споделя Лаурън Песписа.

www.trud.bg