.

Елена Петрова

Елена петрова

"За пиратството в интернет трябва да се намери златна среда или по-скоро - златен компромис. Като творец, разбира се, че съм за FairPlay и бих искала да има уважение и подкрепа към това, което създават всички творци. Защото това създава богата и културна идентичност, както и силна конкуренция, която допринася за още по-доброто развитие на талантите.

В България сме свикнали да смятаме, че творчеството на един човек е нещо достъпно и може да се използва от всички. Но нека хората се замислят как ще се почувства всеки един от тях, който създава нещо на работното си място и в своята професия, а друг си позволи да вземе или да открадне това, което той създава. Да, ролята на творците е да забавляват хората и хората да консумират това забавление, но това е и нашата работа, с която ние съществуваме, изграждаме социален статус и най-важното – живеем и издържаме своите семейства. Не го правим просто за удоволствие. И тъй като смятам, че българският потребител все още няма самосъзнание да ограничава и контролира сам това пиратство в интернет, смятам, че както е направено в Германия, трябва да има държавен регулаторен орган, който да изключи възможността за съществуването на пиратство в интернет. Разбира се, това ще изисква време, но след като други европейски страни са го постигнали, мисля, че и ние можем да вървим по този път. В Германия не съществуват сайтове, през които може да се тегли безплатно музика, филми, книга, неща, които създават различни творци. Всеки може да го провери.

Но, разберете ме правилно - не обвинявам нито един човек, който пиратира в България. Не бих си позволила това, тъй като това са феновете и почитателите на това, което ние създаваме. Разчитаме на тяхното съзнание, отговорност и уважение към нашия труд.

Затова нека да бъдем FairPlay не само в интернет, нека животът ни да е FairPlay - към нас самите, към хората, които обичаме, към семействата ни и към всеки един човек. Знам, че пътят е труден, но вярвам във всички българи, че можем да го постигнем!

Целият свят живее от авторски права и никой няма право да нарушава именно това право на човека върху неговото творчество".

Елена Петрова, актриса