.

Колко е лесно да откраднеш в ерата на интернет

Поредният скандал за плагиатстване коства репутацията на едно от най-известните лица на Си Ен Ен и "Тайм"
Да посегнеш на нечий чужд текст в изобилието от достъпна информация в интернет изглежда е неустоимо и лесно изкушение. Шумни скандали за плагиатстване преследваха редица политици (премиера и образователния министър на Румъния, президента на Унгария) и писатели (авторката на "Игрите на глада", а по-рано и Дж.К. Роулинг за "Хари Потър"), но в журналистиката този грях е почти ежедневие. Последният изкушен е едно от най-известните лица на Си Ен Ен и "Таим" - специалният коментатор по международните въпроси Фарид Закария.
В петък и "Таим" и Си Ен Ен отстраниха временно Закария от работа. Проблемната публикация е всъщност за списанието и е на тема контрола върху оръжията в САЩ след поредната стрелба с много жертви в Колорадо. Кратка версия на статията се появи и в блог на сайта на Си Ен Ен, където журналистът води телевизионно предаване.
Глупавото е, че кражбата не е от някакво маргинално издание, а от априлския брой на "Ню Йоркър". Естествено, приликите бяха веднага забелязани и коментирани в няколко блога, сред които е консервативният Newsbusters и National Review online. Още по-нелепо изглежда, че преписаните абзаци касаят основно история и контекст на проблема с притежанието на оръжията в САЩ. Като цяло случаят е далеч по сериозност от големите медийни скандали с Джейсън Блеър в "Ню Йорк таймс" и Сгивън Глас в "Ню Рипаблик", които бяха изфабрикували цели хора, събития и цитати. След като медийните сайтове в Америка подеха случая обаче и започнаха да настояват за официален коментар от "Таим", Закария направи официално изявление и призна грешката си.
"Редица журналисти посочват, че отделни абзаци от колонката ми в "Таим" тази седмица приличат много на текстове от есе на Джил Лепор в броя на "Ню Йоркър" от 23 април. Те имат право.
Направих ужасна грешка
Това е сериозен пропуск, изцяло по моя вина. Поднасям огромните си извинения на авторката, на редакторите ми в списанието и на моите читатели", обяви Закария. Последва съобщение от "Таим", че авторът е отстранен от работа за един месец, като този срок вероятно ще бъде удължен.
"Приемаме извинението на Фарид, но стореното нарушава стандартите, които ние изискваме от авторите си, а именно техните публикации да са не само фактологически точни, но и авторски. И това се отнася не само за гледната точка, но и за техните думи", обяви говорителката на списанието Али Зеленко. Си Ен Ен също отстрани Закария, но за разлика от "Таим" не постави срок за връщането му на работа.
Роденият в Индия Фарид Закария е едно от най-популярните лица на американската журналистика. Преди да се присъедини към "Таим" той беше дългогодишен автор на "Нюзуик", освен това води по Си Ен Ен авторското предаване Fareed Zakaria GPS, чийто фокус е международна