.

Интернет е голям и пирати дебнат отвсякъде

компютър, интернет
Снимка: sxc.hu

Пирати дебнат Асен Блатечки в интернет. Той им отмъщава, като си хапва от продуктите в техния хладилник. Това не е виц, нито филм, а сюжет на клип, който даде старт на мащабна акция срещу пиратството в интернет, подета от Би Ти Ви.

Проблемът със свалянето на филми от различни сайтове за видеообмен и т. нар. торенти е от години. Хората предпочитат да изтеглят от мрежата онова, което са пропуснали в ефира. Така го гледат, когато те решат, и то без прекъсвания за реклами.

“Свалянето на филм от интернет е станало толкова естествено, че зрителите без притеснение ни разказват в профилите на нашите канали във фейсбук какво са си изтеглили от мрежата”, обяснява Милена Филчева, маркетинг мениджър на кабелните канали на “Фокс интернешънъл ченъл” на Балканите.

“По-голямата част от програмата ни се качва в сайтове като youtube и vbox7, като напоследък най-голям е интересът към българските сериали, които продуцираме”, добавя пиарката на Би Ти Ви Константина Маркова.

В България има закони за опазване на интелектуалната собственост в мрежата, но за съжаление те не се прилагат ефективно. Единственото, което можем да направим, за да свалим филмите и предаванията си от пиратските сайтове, е да сигнализираме срещу потребителите, които ги качват там, добави Маркова.

И от Нова тв отчитат, че много от продукциите им се качват в сайтове за видеосподеляне, особено когато тръгва ново предаване. Сериали като “Отплата” или предавания като “Черешката на тортата” са много скъпи, защото за тях се плащат лицензи и имат високи производствени разходи, обяснява Маринела Димитрова, директорка на отдел “Нови медии” в Нова тв. Пиратското им разпространение в интернет нанася сериозни финансови щети както на телевизията, така и на продуцентите и актьорите, допълват от телевизията.

Под прикритие в мрежата

Продукти на БНТ също се пускат в различни сайтове. “Най-трудно е да се конкретизира кой е нарушителят, за да се потърси отговорност от него”, коментира юристката на държавната медия Кремена Кадиева.

За последно от БНТ установили, че в youtube са качени епизоди на техния сериал “Под прикритие”. На 18 април пратили писмо до американска компания, която представлява разпространителя на филма, но отговор още няма. И в четвъртък в световния сайт за видеообмен можеха да се гледат епизоди от кримката.

Съгласно правилата на сайтове като youtube, ако срещу даден потребител има няколко сигнала за пиратирано съдържание, всички качени от него видеоклипчета се блокират.

А потребителите в интернет виждат надпис, че това е по сигнал на съответната медия за нарушение на авторски права в световната мрежа. От Би Ти Ви често настояват пред youtube да блокират достъпа на потребители, които качват части от тяхната продукция.

Така беше забранен “пират”, който наред с филми и предавания от Би Ти Ви, БНТ и Нова тв беше качил и пресконференцията на “Господари на ефира” срещу Би Ти Ви. Понеже от youtube му свалили всички материали, включително и пресконференцията, той се оплака от цензура. Това обвинение може да се тълкува или като манипулация, или като ниска интернет култура, коментираха от Би Ти Ви.

Честна игра

Освен че ще ангажират други свои лица в кампанията срещу пиратството, Би Ти Ви ще направи и сайт fairplay.bg (честна игра - от англ. ез.).

“Искаме да обясним на хората как пиратството в интернет се отразява върху различните браншове - например върху българското кино, което точно в момента има нужда от сериозни инвестиции, за да се развива и да произвежда нови продукти”, обяснява Константина Маркова от Би Ти Ви.

Само преди месец телевизията стартира платформа за легален достъп до видеосъдържание - voyo.bg, където седмица преди излъчването им по телевизора могат да се гледат епизодите от българските сериали, както и други филми, кадри зад кулисите на “България търси талант” и др.

“Само за 3 дни над 70 000 души се възползваха от възможността безплатно да проверят как действа тази платформа. Радваме се, че виждаме всеки ден голяма част от тях да се завръщат, вече като платени абонати”, добавя Маркова.

За да видят какво се случва с Лютови и Чеканови или с прокурор Таня Стоева 7 дни преди другите зрители, най-върлите фенове съответно на “Столичани в повече” и “Седем часа разлика” трябва да платят 8 лв. за месечен абонамент. Филмите обаче не могат да се изтеглят, а само да се гледат.

Скоро Би Ти Ви ще излъчва и сериали, създадени специално и само за абонатите на voyo.bg.

Конкурентите им от Нова тв също разчитат на интернет платформа - Nova Play (play.novatv.bg). Там зрителите могат да гледат, без да плащат, сериали, предавания и новини.

“За първите 4 месеца на годината имаме близо 4,5 млн. гледания на видеосъдържание в Nova Play”, казва Маринела Димитрова от Нова тв.

От БНТ смятат, че проблемът с пиратството в интернет може да се реши за цяла Европа.

“БНТ е член на европейския съюз за радио и телевизия и знам, че всички медии там се сблъскват с този проблем. Като решение се предлага да се създаде обща европейска рамка, в която да се уеднаквят санкциите при нарушаване на авторските права във всички страни от ЕС”, казва Кремена Кадиева от БНТ.

“За да не се изкушават зрители от една държава, които са гледали първи даден филм, да го пуснат след това в торентите, за най-скъпите ни сериали правим глобални премиери във всички европейски страни, където работим”, обяснява Милена Филчева от “Фокс ченълс”. Така направили със сериала “Живите мъртви”, който върви по “Фокс крайм” и със “Зловеща семейна история” по “Фокс лайф”. В този случай хората могат да ги гледат с добро качество и с добър превод на родния си език, но по телевизора, обяснява Филчева.

И пресата страда

Същият “пиратски” проблем тормози и пресата. Всеки ден повечето статии на “Труд”, качени безплатно на сайта trud.bg, се източват ръчно или със софтуер от различни псевдоновинарски сайтове, които ги препубликуват в нета. Същото става и със снимките ни, които намираме в немалко жълти издания.

Всичко естествено без нашето знание и редакцията не поне получава пари за това. А въпросните сайтове с минимални инвестиции и без журналисти трупат читатели и реклама с помощта на нашия интелектуален продукт.
 

"Когато са нарушени авторските им права, телевизиите могат да потърсят законова защита или да използват софтуер, който да затруднява копирането на съдържанието. Третият вариант е да се правят образователни кампании", казва експертката по медийно право доц. Нели Огнянова. Според нея най-добрият начин за изход от тази ситуация обаче е потребителите да имат възможност да ползват защитено съдържание на достъпна за тях цена. Всичко има и друга страна, защото сме с право на свободен достъп до информация, обобщава доц. Огнянова.
 
След като един филм се извърти по кината, защо да не се пусне в интернет, където срещу символична сума от левче например, хората да могат да го гледат, разсъждава Асен Блатечки, който е лице на кампанията на Би Ти Ви срещу пиратството. Колко българи обаче могат да влизат в интернет и да плащат с кредитна карта, чуди се обаче актьорът. Всеки труд трябва да се заплаща и затова смятам, че борбата с пиратството е хубаво начинание, но ние не сме готови за него, смята Блатечки. И след това чистосърдечно си признава: Как да не съм свалял музика или клипове от интернет!

Фенове на Асен Блатечки се пошегуваха, че с удоволствие ще го поканят вкъщи, за да го нахранят и заедно да гледат филм, свален от мрежата в негова компания. На това актьорът отговори на шега: ."Е, няма лошо да отида да се наям". Кой обаче е последният му филм, питат се други българи, които са гледали рекламата. Това е "Чужденецът", който се появи в кината през март. В нея той има малка роля - на полицай.

www.trud.bg