.

Приказки за арфа

анжела маджарова

На 16 декември, неделя, от 11 и от 12:30 ч. в Камерна зала на Концертен комплекс „България” ще можем да гледаме два концерта под името "Приказки за арфа”. Инструментът се превръща в главен герой на истории, изтъкани от нежност, любов и радост.

Арфата е първият струнен инструмент, представен в програмата „Фортисимо Фамилия”. „По начало тя се е считала за божествен инструмент - като мост между земята и небесата, затова тя е привличала вниманието на дворцовите кръгове. Цар Давид, например, е свирил на арфа. Арфата е имала специално място в замъците. Самата Мария-Антоанета е притежавала няколко арфи в своята колекция”, коментира талантливата солистка Анжела Маджарова.

Маджарова влиза в ролята на съвременна кралица на арфата, за да запознае децата и родителите им с богатството и контрастите на инструмента, който въпреки че е смятан за един от най-нежните, би могъл също толкова убедително да звучи дори страшно (в програмата влиза откъсът от „Легендата за Орфей и Евридика”, в който Орфей слиза в подземното царство и се среща с Цербер).

В програмата на „Приказки за арфа” влизат редица произведения, които показват пълния диапазон от емоции, които може да предаде арфата. Веселата пиеса „Канари”, написана за келтска арфа, която и до днес се смята за национален ирландски символ и има своето място на герба, е едно от най-атрактивните произведения, които Анжела ще изпълни. Коледни песни, любими на малки и вече пораснали деца, ще зазвучат, за да ви припомнят магията на празника.

Сценична половинка на Анжела ще е комедийната актриса Мая Бежанска. Главната героиня от сериала „Домашен арест” впечатлява с рядък талант, с неизчерпаем запас от забавни истории и иронично-смешни коментари за всеки случай. Завършила е НАТФИЗ, специалност актьорско майсторство за куклен театър, изявявала се е и като певица в компанията на Стефан Вълдобрев и Камен Донев.

В „Приказки за арфа” на сцената ще се качи и дете музикант - флейтистката Рада Йосифова от Музикалното училище ще партнира на Анжела Маджарова, за да изпълнят заедно „Прелюд” на Асен Карастоянов.

Оркестърът на Софийска филхармония ще се дирижира от Павел Златаров.

16 декември (неделя), 11:00 и 12:30 часа,
Камерна зала на Концертен комплекс „България”
Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)
Билети на касата на зала „България”